icon flag hu icon flag de
Ajánlatkérés elemei:
Jelenleg üres
Menü
hivjon minket

Miért a Rönkfavilág?

icon pipa miert

Minden termékünkre
2 Év Garanciát adunk

icon pipa miert Szeretjük a kihívásokat, az Egyedi Ötleteket is megvalósítjuk
icon pipa miert

Gyermekbarát felületkezelés,
14 féle szín

icon pipa miert Jókedvű csapatunk segítségére az első lépéstől az utolsóig számíthat
icon pipa miert

Szállítás az ország bármely területére és külföldre is

Most akciós

1.869.200 Ft + Áfa
1.800.000 Ft + Áfa
20.000 Ft + Áfa
14.900 Ft + Áfa

Újdonság

Játékos fejlesztés – a hintázás a legősibb fejlesztő mozgás

Miért szeretnek hintázni a gyerekek? Mert a hintázás repülés, az ég meghódítása, maga a mámor, a filmekben is a szabadság szimbóluma. És mert a legősibb mozgás, amivel fejleszthetik az idegrendszerüket, és megnyugtatják magukat. Már az egészen pici babáknál is megfigyelhetőek ringatózó, hintázó mozdulatok, de nagyobb gyerekeknél már teljesen egyértelmű, hogy lelki trauma esetén a belső feszültséget ringatózással enyhítik.

A magzat már az anyaméhben megtapasztalja a hintázást, hiszen kellemes ringatózást érez, ami megnyugtatja őt. Már a méhen belüli fejlődésnek is nagyon fontos állomása az egyensúlyozó rendszer kialakulása. A magzat legelső érzékszerve az egyensúlyozó rendszer, az összes inger, ami ér bennünket, azon keresztül jut el a fejlettebb agyi területek felé. A vesztibuláris rendszernek is nevezett érzékszervünk tökéletes működésének a segítségével tudjuk érzékelni a testhelyzetünket és megtartani az egyensúlyunkat. A születés után a rendszert tovább kell fejleszteni, és össze kell hangolni a többi érzékszerv működésével, mert az összes többi érzékszerv ennek hatására kezd el fejlődni. Az egyensúlyozó rendszer teljes kifejlődése csak 7-8 éves korban fejeződik be, ezért igénylik a gyerekek egészen kisiskolás korig a hintázást.

A hintázás során az egyensúlyi szerv ingereket kap, így lehet a hinta egy nagyon hatékony, szórakoztatva fejlesztő eszköz. A gravitáció következtében a hinta fellendülés után mindig lefékez, majd újraindul. Anna Jean Ayres a – később Ayres- vagy magyarul időnként Írisz-terápiának elnevezett – szenzoros integrációs terápiához végzett kutatásai során jött rá, hogy a mozgásindítás és a megállítás az egészséges fejlődésű gyerekeknél azonos számban van jelen. Minél több mozgásmegállító funkció alakul ki, annál koordináltabb maga a mozgás is. Hintázás során a gyermek ezt a mozgássort először csak érzi, később képessé válik befolyásolni, uralni.

Az „egyszer fenn-egyszer lenn” élménynek köszönhetően a gyermek elsajátítja a téri tájékozódást, emellett testének összes izma fejlődik és megtanulja koordinálni izommunkáját. A test teljes koordinációs összehangolódása a biztos egyensúlyozás képességét eredményezi. Ennek következtében alakulnak ki a precízebb izommozgások, azaz a finommotorika, amelynek jó működése az írástanulás elengedhetetlen feltétele. A sokat hintázó gyerekek kézügyessége szakemberek szerint fejlettebb, festésben, rajzolásban magasabb szinten állnak, mint társaik. A hinta hatékony diszlexia-prevenciós eszköz is, a rendszeresen hintázók között kevesebb az olyan gyerek, aki a b, p, d betűket keveri.

Eddig is tudtuk, hogy a hintázás segít abban, hogy a gyerekek kimozogják magukat, viszont kutatások arra is rávilágítottak, hogy ennek az az oka, hogy közben természetes úton növeli a szerotoninszintet. A szerotonin fontos szerepet játszik az alvás, az étvágy, a testhőmérséklet szabályozásában. Kutatások azt bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akiknél alacsony a szerotoninszintjük, ingerlékenyebbek, feszültebbek. A ritmikus mozgás biztosítja tehát a jó alvást, étvágyat, hangulatot, azaz gyermekünk kiegyensúlyozottságát.