icon flag hu icon flag de
Ajánlatkérés elemei:
Jelenleg üres
Menü
hivjon minket

Miért a Rönkfavilág?

icon pipa miert

Minden termékünkre
2 Év Garanciát adunk

icon pipa miert Szeretjük a kihívásokat, az Egyedi Ötleteket is megvalósítjuk
icon pipa miert

Gyermekbarát felületkezelés,
14 féle szín

icon pipa miert Jókedvű csapatunk segítségére az első lépéstől az utolsóig számíthat
icon pipa miert

Szállítás az ország bármely területére és külföldre is

Most akciós

20.000 Ft + Áfa
14.900 Ft + Áfa
25.000 Ft + Áfa
22.000 Ft + Áfa

Újdonság

TANÚSÍTVÁNY VAGY FELÜLVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV
NINO játszóvárTANÚSÍTVÁNY VAGY JEGYZŐKÖNYV...MELYIK MI?
Tanúsítvány vagy jegyzőkönyv... melyik mi???
Mivel többször találkozunk azzal a problémával, hogy önkormányzatoknál, óvodáknál, iskoláknál nem igazán vannak tisztában a vezetők vagy megbízottak a tanúsítvány és a felülvizsgálati jegyzőkönyv fogalmával így szeretnénk rendbetenni, hogy melyik mit is jelent és mikor melyikre van szükség.
 

Egy játszótéri eszköz akkor mondható szabványosnak, ha rendelkezik, a szabványosságát igazoló dokumentummal.
Ez a dokumentum lehet megfelelőségi tanúsítvány, egyedi megfelelőségi tanúsítvány vagy gyártói megfelelőségi nyilatkozat.
 
A megfelelőségi tanúsítvány egy bizonyos típusú játékra vonatkozik és azt mondja ki, hogy a gyártó ezt a játszótéri eszközt az ide vonatkozó szabványok szerint (MSZ EN 1176) gyártja. Ezt a dokumentumot típus tanúsítványnak is nevezik és a gyártók 5 évre kapják meg. Ezalatt az idő alatt az összes ilyen típusú eszköz gyártásakor ezt adják át a megrendelőnek.
 
Az egyedi megfelelőségi tanúsítvány csak egy, adott eszközre, mondjuk egy teljesen egyedileg, pontosan az adott helyre tervezett játékra szól. Ebben az esetben a tanúsítvány más, hasonló játszótéri eszközre nem érvényes.
 
Illetve a harmadik féle dokumentum a gyártói megfelelőségi nyilatkozat, melyet a gyártó maga ad ki a kötelező formátumok betartásával és leírja, hogy az általa gyártott játszótéri eszköz az ide vonatkozó szabványok szerint készült, annak mindenben megfelel és ezért felelősséget is vállal.
 
Amikor a játszóeszközök telepítésre kerülnek közterületen, bölcsődékben, óvodákban vagy iskolákban akkor azon túl, hogy meg van a megfelelőséget igazoló dokumentum, újra ellenőriztetni, felülvizsgáltatni kell őket kijelölt szervezettel.
A felülvizsgálat során azt nézik, hogy van-e a játszótéri eszköznek tanúsítványa és ha igen akkor valóban úgy építették-e meg az eszközt, ahogy azt annak idején a tanúsítvány kiadásakor rögzítették, tehát valóban megfelel-e a szabványsorozatnak, megfelelő-e az ütéscsillapítás, elegendő esési tere van-e,  nem érnek-e össze az esési terek más játékokkal stb.
Tehát ekkor már kompletten nézik a játszóteret. Ez az ellenőrzés akkor is szükséges, ha csak egyetlen eszközről van szó. Az ezután kiállított dokumentumot hívják használatbavételi jegyzőkönyvnek.
A használatbavételi jegyzőkönyv egy többoldalas dokumentum, amely részletesen tartalmazza a vonatkozó szabványokat, az ellenőrzés körülményeit, az ellenőrzött játszótéri eszközök leírását és képeit, a tanúsítványok számait és minden egyebet, amit a rendelet kötelezően előír.
Amikor egy játszótéren, vagy intézményben ellenőrzésre kerül sor, akkor a fogyasztóvédelem ezt a jegyzőkönyvet fogja kérni.
Ha csak tanúsítványa van a játéknak, akkor az nem elég.
A felülvizsgálatot az aktuális törvények szerint 4 évente kell megismételni. A felülvizsgálatot csak és kizárólag az erre kijelölt szervezetek végezhetik el, akiknek listáját a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján tekinthető meg. Mindenki legyen figyelmes, mert az oldalon más (nem csak játszótér) tanúsító szervezetek is szerepelnek.
Akit behatóbban érdekel a téma, az ide vonatkozó 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet -et elolvasva mélyedhet el benne még ennél is tüzetesebben.
Save