A játszótér egyik legszuperebb fejlesztő játéka: a homokozó

Aligha van még egy olyan anyag, amely annyira lenyűgözné a gyerekeket, mint a homok, hiszen nagyon sokféle játékra ad lehetőséget, minden korban. Már egészen kicsi kortól érdemes beengedni gyerkőcünket a homokozóba, rengeteg tapasztalatot szerezhet játék közben. A még járni nem tudó babákra azért fokozottan kell figyelni, hiszen előszeretettel nyalogatják a homokot mászás közben. Ami tulajdonképpen a tapasztalás egy formája, legalább egyszer minden gyerek megkóstolja a homokot.

1 éves kortól már remekül tudnak bánni a homokkal: a száraz átpereg az ujjak között, a vizesből pedig csodaszép tortákat lehet sütni vagy fagyigombócokat formázni. A kicsik szeretik a tenyerükkel paskolni a homokot vagy a lábukkal tapicskolni rajta. A homok ráadásul különleges anyag, újfajta anyagminőség a számukra, ami nem csak izgalmas élményt jelent, de a homokozás során az egyik legalapvetőbb észlelési forma, a tapintás is fejlődik, ami az artikuláció fejlődésétől kezdve a ceruzahasználatig sok területre befolyással van. A homok a tapintás révén fejleszti a taktilis észlelést. Születésünk pillanatától kezdve ez a megismerő tevékenység egyik alapja, így ennek fejlesztése óriási jelentőséggel bír. Kihatással van a későbbi társas kapcsolatokra, de még a matematikai gondolkodás fejlődésére is.

Homokozó

A homokozás kétségtelenül a finommotorika fejlesztésének egyik legszórakoztatóbb formája. A formák előállításával gyermekünk megdolgoztatja a kezeit, koordinálja annak mozgását. A lapát és a formák használata pedig a manipulálás, a finommozgás, a szem-kéz koordináció területén jelent fejlődési lehetőséget.

A homokozóban való játék során fejlődik a fantázia, a kreativitás, az asszociációs készség, a különböző struktúrák (várak, alagutak, vizes árkok, tortatornyok) építésekor egy egészen különleges fantáziabirodalmat alakíthatnak ki a gyerkőcök. Amely tulajdonképpen a való világ leképezése, lefordítása három dimenzióban. A homokozó lehetőséget ad nekik arra, hogy építsenek és romboljanak, azaz megtapasztalják a határaikat és lehetőségeiket.

Vár a homokozóban

A homokozóban a gyerekek sokat tanulhatnak utánzás révén. Azt is megtanulhatják, hogyan kell tekintettel lenniük egymásra és jó dolog néha kicserélni egymással a játékokat, így a szociális készségeik is fejlődhetnek általa.

Nem véletlen, hogy a kinetikus homokot olyan nagy lelkesedéssel fogadták szülők és gyerekek egyaránt, amikor megjelent a játékboltokban. Nem más, mint a homokozó élményének importálása a lakásba. Valószínűleg senki nem találkozott még olyan gyerekkel, amelyik ne szeretett volna homokozni. De tegyük a kezünket a szívünkre: mi, felnőttek is olyan jól el tudunk szórakozni ezzel a fantasztikus anyaggal. 🙂

Ha kíváncsi a játszótéri fejlesztésről írott cikkeinkre, itt és itt találja őket.

Comments are closed