Design by Heart – A család a legfontosabb érték

 „Bezzeg, az én időmben…” – sóhajtanak fel időnként a nagymamák, amikor az unokáikra pillantanak, aggodalomtól és féltéstől hajtva. És, valljuk be őszintén, igazuk is van. Az ő idejükben, de még a „mi időnkben”, mi alatt értve itt a mai gyerekek szüleit, más volt a világ. Nyugodtabb, ráérősebb, kevésbé stresszes. Nem volt okostelefon, de még mobil sem, nem volt tablet, Facebook, Youtube, Snapchat. A gyerekek nem online játszottak, hanem a való világban: fára másztak, bunkert építettek, fociztak, civakodtak és kibékültek. Ma már a veszekedést is felváltotta az internetes zaklatás, a szabadban való játékot a kütyük nyomkodása.

Fa játszótér otthonra

Nagyon könnyű egy gyereknek ebben a világban elveszni, már a két-háromévesek is virtuóz módon tudják kezelni a tabletet/telefont, és ha nem vigyázunk, hamar függővé válnak. Nem nehéz belátni, hogy egy család, ahol mindenki csak a saját kütyüjét nyomkodja, nem igazán boldog. A mi felelősségünk megakadályozni, hogy a gyerekeket beszippantsa a virtuális világ, hogy igazi kapcsolataik legyenek, hogy a család részeként létezzenek. Nemrégiben egy boldogságkutatásban arra jutottak, hogy az az igazán boldog, akinek minőségi kapcsolatai vannak. Aki boldog, szerető családban él, ahol a családtagok inkább egymással beszélgetnek, mint a virtuális kapcsolataikat ápolják, az lesz igazán boldog. Mert a család a legfontosabb érték, még akkor is, ha a reklámok mást harsognak.

Fészekhinta és Ördög Nóri

Valami ilyesmiről elmélkedett Ördög Nóri is, amikor a Rönkfavilággal közösen tervezett új játszóváruk fészekhintájában üldögélt, gyerekeiben gyönyörködve. Az élet minden tanítása ott van benne, írja Nóri és igaza van. Nem véletlenül lett ennek a játszótérnek a neve Design by Heart, azaz „szívből tervezve”.

Nem arra akarunk buzdítani, hogy mindenki rohanjon hozzánk új játszóteret rendelni, mert az a boldogság záloga, nem vagyunk álszentek, nem kell mindenkinek fa játszótér otthonra. A közterületi játszótér, a park ugyanúgy megteszi, ha együtt szeretnénk lenni a gyerekeinkkel. A hangsúly az együtt-ön van, nem számít, hogy hol és mikor, de a közös játék közelebb hoz minket egymáshoz.  

Comments are closed