Tavaszi nagytakarítás: a kerti játszótér átvizsgálása lépésről lépésre

A március végi csípős, hideg idő ugyan nem ezt sejteti, de hamarosan végérvényesen beköszönt a tavasz. Az elkövetkező hetekben előkerülnek a gereblyék, metszőollók és ásók, és egy alapos kerti nagytakarítással segítjük majd a természet ébredését, eltüntetjük a tél okozta károkat. A kertrendezésbe beletartozik a fa játszótér karbantartás, felülvizsgálat, a kerti játékok ellenőrzése, szükség esetén javítása is. Annál is inkább, mert ahogy beköszönt a tavasz, gyermekeink már rohannának újra birtokba venni a kertet, és ezzel együtt a kerti játszóteret is, ám a tél folyamán esetlegesen bekövetkezett állagromlás veszélyeztetheti a testi épségüket.  

A tavaszi biztonsági ellenőrzés során vizsgáljuk át módszeresen, elhasználódások után kutatva a kerti játszóteret: nincs-e korhadás, repedés, eldeformálódás. A tartószerkezet károsodása javítást vagy akár cserét igényel, annak érdekében, hogy megelőzzük a sérüléseket.  Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes szakembert hívni, aki biztosan meg tudja állapítani, hogy a faanyag állagromlása igényel-e javítást. Ellenőrizzük a játékot rögzítő földhorgonyok stabilitását is.

Játszótér karbantartása Nézzük át alaposan a játszótéri eszközöket: nincsenek-e meglazult, letörött részek vagy esetleg szakadt kötelek, kiálló szálkák. Vizsgáljuk át a vasalatokat, csavarokat is, hogy elég feszesek-e. Ha szükséges, húzzuk meg őket, de csak óvatosan, mert a túlfeszített vasalat összeroppantja a fa rostjait. Ellenőrizzük az összes fémből készült alkatrészt, minden földhorgonyt, vasalatot, hintakampót, hogy nem rozsdásodnak-e , mert a rozsdásodás következtében teherbíró képességük jelentősen csökkenhet. Amennyiben ilyet tapasztalunk, haladéktalanul cseréljük/cseréltessük ki a károsodott elemet.

A különböző játszótéri kiegészítők, tartozékok átvizsgálását sem hagyhatjuk le az ellenőrzési listáról. A gyerekhinták kötelét rángassuk meg erősen, vagy nehezedjünk rá az ülőkére, hogy lássuk, megfelelő-e a rögzítés. Nézzük meg, hogy a csúszda és a faanyag találkozásánál nincsenek-e rések, amelyekbe esetleg a gyerekek ruhája beleakadhat. A műanyag kiegészítőket, távcsöveket, telefonokat, kormánykerekeket is ellenőrizzük, ha töröttek, szereljük le, majd cseréljük ki őket. A műanyagból készült tartozékokat nem árt megtisztítani mosogatószeres meleg vízzel, hogy eltávolítsuk a rájuk rakódott szennyeződéseket.

Végül ellenőrizzük az ütéscsillapító gumilap, fakéreg vagy gyöngykavics állapotát. A homokozóban lévő homok felső rétegét távolítsuk el, hogy megszabaduljunk a felgyülemlett piszoktól, de évente egyszer nem árt a homok cseréje sem, ha teljesen tisztának szeretnék tudni a

Ellenőrzés után jöhet a fa karbantartása! Az akácból készült játékok ápolás nélkül is évekig megtartják minőségüket, de a telepítés utáni első pár évben érdemes tavasszal egy alapos tisztítás után beeresztő olajjal kezelni, így tovább tudjuk növelni az élettartamukat.  Fenyőből készült eszközök esetén javasolt a rendszeres, évenkénti tisztítás, majd esetleges finom felületi csiszolás után kétszeres lazúrozás, így biztosítható az UV-állóság.

Ha a szükséges ellenőrzést és javítást elvégeztük, akkor nincs más hátra, engedjük gyermekeinknek, hogy birtokba vegyék a játszóteret!

Comments are closed