Biztonság a közterületi játszótereken

Régóta foglalkozunk már játszóterek építésével és telepítésével. Kevés szó esik azonban arról, hogy a meglévő játszóterek karbantartása, ellenőrzése mennyire fontos. Mi erre kiemelt figyelmet fordítunk. Hiszen a gondtalan játék csak addig okoz örömöt, amíg biztonságban zajlik, amíg az eszközök nem rongálódnak, nem használódnak el. A jogszabályok nagyon szigorúan szabályozzák a kérdést: a közintézmények kertjében lévő és a közterületi játszótér karbantartása az üzemeltető feladata. Annak érdekében, hogy ügyfeleinkről levegyük az óhatatlanul hatalmas adminisztrációs terheket, vállalunk karbantartást, felújítást, szabványosítást, bevizsgáltatást a komplett dokumentáció elkészítésével.

Az általunk készített játszótereket minden esetben ellenőrzési és karbantartási útmutatóval adjuk át, annak érdekében, hogy a játékok minél tovább megmaradjanak eredeti formájukban, és minél tovább lehessen őket biztonságosan használni. A szakszerű karbantartás, a szezon előtti felületkezelés és ellenőrzés mind-mind garantálja, hogy a játszótér akár évtizedekig a gyermekek örömét szolgálhassa. A fa ugyanis él, még akkor is, ha már kivágták, ezért a fa eszközök folyamatos törődést igényelnek. Szakszerű kezekben nem fognak korhadni, gombásodni, balesetveszélyessé válni. A felújítás sok esetben költségesebb, mint az új telepítése, ezért az üzemeltetőnek nem csak jogszabályi kötelezettsége, hanem érdeke is a játszótér karbantartása és ellenőrzése. Cégünk nagy tapasztalattal végez éves karbantartást, valamint vállaljuk a jogszabályban előírt, kötelező, 4 évenkénti felülvizsgálat lebonyolítását.

A 78/2003 (XI.27.) GKM rendelet szerint minden közterületi és közületi tulajdonú játszótéren elhelyezett játszóeszköznek rendelkeznie kell megfelelőségi tanúsítvánnyal és használatbavételi engedéllyel. A rendelet kötelezi a tulajdonost, hogy 4 évente végeztessen ellenőrzést a GKM által kijelölt ellenőrző szervvel. Az ellenőrzés során a tanúsító szervezet vizsgálja a biztonságossági követelményeknek való megfelelést, valamint felméri a biztonsági állapotot, ellenőrzi a megfelelőségi tanúsítványt, és a nyilvántartási dokumentációt, amelynek tartalmaznia kell a karbantartási naplót is. Ha az eszköz állapota részben megfelelő, azaz biztonságossá tehető, kijavítható, akkor az üzemeltető feladata azt javíttatni. Ha viszont az eszköz nem felel meg a biztonságossági követelményeknek, nem tehető biztonságossá, akkor az üzemeltetőnek haladéktalanul meg kell akadályoznia a használatát, és saját költségén el kell bontatnia. Az üzemeltető ezen kívül a Fogyasztóvédelmi Hatóság felé is bejelentési kötelezettséggel bír, új létesítés, csere, nagyjavítás vagy helyváltoztatás esetén.

Ha aktuális a játszóterek szabványossági felülvizsgálata, (csak szabványosítani szeretné már elkészült játszóterét),  esetleg karbantartót keres, cégünknél minden szolgáltatást megtalál. Átvállaljuk az ezzel kapcsolatos adminisztrációs terheket, a megfelelő határidők betartása mellett.

Comments are closed