Felnőtt játszótér vagy fitnesz park? Mindkettő!

Egyre nagyobb problémát jelent a köztéri játszótereken, hogy amint a gyerekek elhagyják a terepet, a kamaszok veszik birtokba az eszközöket, amelyek, lássuk be, nem nekik készültek. Van olyan budapesti kerület, ahol a 14 éven felüli játszótérhasználókat pénzbírsággal sújtanák. De miért ne lehetne a gyerekkorból már rég, vagy épp hogy csak kinőtteknek is játszótere?

A felnőtteket még inkább sújtja a mozgáshiány, mint a gyerekeket. Az egész napos ülőmunka, a helytelen táplálkozási szokások megteszik a hatásukat: Magyarország a leginkább elhízott nemzetek közé tartozik az Európai Unióban. Egyre több önkormányzat, közintézmény vállal ma már szerepet a népegészségügyi helyzet javításában. A fitnesz parkok létesítésével azokat is meg tudják szólítani, akik eddig távol tartották magukat a mozgástól, mert nem volt rá anyagi lehetőségük, vagy mert egészen egyszerűen nem mertek lemenni mozogni a konditerembe.

A felnőtt játszótér vagy kültéri fitnesz park minden korosztály igényeinek megfelel, hiszen eszközeink olyan sokfélék, hogy a rendszeresen sportolóktól a nyugdíjasokig mindenki megtalálja az edzettségi szintjének megfelelő eszközöket. De ha valaki csak nyújtani akar, arra is találni megfelelő „játékot” a kínálatban.

A kültéri fitneszgépek azoknak szólnak, akik nem mozognak rendszeresen, esetleg még ismerkednek a testedzéssel, netán valamilyen mozgásszervi problémával küzdenek. Elterjedt tévhit, hogy az ízületi betegségben szenvedőknek nem ajánlott a sport, pedig mozgás nélkül az ízületek hamarabb elkopnak. A rendszeres testmozgás lelassíthatja, vagy akár teljesen meg is állíthatja az ízületi kopást, valamint a fájdalmakat és a gyulladást is csillapíthatja. Az eszközeinkkel végezhető stretching jellegű edzés javítja az ízület mozgathatóságát, hajlékonyságát. Van köztük olyan, amely a derék, a csípő átmozgatására alkalmas, de olyan is, amely a felső végtagok ízületeinek rehabilitálására, kíméletes átmozgatására szolgál.

Street workout termékeink már komolyabb edzésre nyújtanak lehetőséget. Ezek az eszközök szerte a világon egyre népszerűbbek, nagyszerűségük épp az egyszerűségükben rejlik. A bordásfalak, nyújtók, kombi vízszintes létrák a saját testsúlyos edzést helyezik előtérbe a legújabb trendek szerint. A street workout park építés során olyan eszközöket teszünk elérhetővé, melyek látványos, sokoldalú edzésre adnak lehetőséget. Sokan azért szeretik, mert a természet adta mozgásokkal dolgoznak, nincsenek beszorítva a gépek által meghatározott, kötött mozgásformákba. Mivel nincsenek súlyok, a sérülések kockázata is nagymértékben csökken, így a gyakorlatok nemtől, kortól, testsúlytól függetlenül elkezdhetőek. Az eszközök olyan változatos, fantáziadús edzést tesznek lehetővé, amely sokoldalúan fejleszt, izmot épít, karcsúsít és erőnlétet ad. Vonzerejük abban is rejlik, hogy ingyenesen és szinte bármikor elérhetőek, nincsenek időkorlátok a használatot illetően.

„A felnőtt játszóterek terjedésével a játszóterezés egyre inkább családi programmá válik, és nem csak a gyermekek élvezhetik jótékony hatásait. Amíg a kicsik hintáznak vagy homokoznak, addig a nagyok felváltva sportolhatnak a szomszédban. Mert a sport mindenkié: a felnőtt játszótér izgalmas a kamasznak és a mozgás örömét újra felfedező nagypapának is.”

A kültéri fitness eszközök ára és a felnőtt játszótér árak darabonként 125.000- 450.000 forint között vannak.

Comments are closed