Közterületi játszótér telepítése lépésről lépésre

Fontos számunkra, hogy a megrendelés pillanatától az átadásig megrendelőink válláról minden terhet levegyünk. Hogy ők koncentrálhassanak a saját feladataikra, mi végezzük a miénket. Azokat a közintézmény-vezetőket szeretnénk most ezen a folyamaton lépésről lépésre végigvezetni, akik egyelőre még csak játszadoznak a gondolattal, hogy óvodájukat, iskolájukat, településüket új játszótérrel örvendeztessék meg. A nyári szünet az előrelátó tervezés ideje, így most érdemes játszóteret építeni, hogy szeptemberben az új játékokkal megkönnyíthessük az évkezdést!

Az első lépés minden esetben a helyszíni felmérés, amelynek során egyeztetjük az egyedi igényeket a helyszín adottságaival, szakmai javaslatokat teszünk a telepítendő játékokra, elhelyezkedésükre. Sokéves tapasztalatainkból kiindulva tudjuk, hogy mennyire fontos a megvalósíthatóság, a gyerekek életkorának megfelelő játékok, vagy a megfelelő tájolás, amelyre laikusként nem mindenki gondol előre.

Ez után jöhet az egyik legizgalmasabb fázis, a tervezés! Sokféle szempontot kell figyelembe venni a tervezés során: a megrendelő igényei, a játszóteret majdan használó gyerekek életkora, a rendelkezésre álló keretösszeg, a terület nagysága és adottságai; mind-mind olyan egyedi kritériumok, amelyek szakértő figyelembe vétele garantálja, hogy minden esetben különleges játszóteret tervezünk. A vonatkozó rendeletek és szabványok szigorú betartásával pedig garantáljuk, hogy az elkészült játszótér minden jogszabályi előírásnak megfelel. A tervezés fázisa természetesen magában foglalja a szükséges tervdokumentáció elkészítését is, amely elengedhetetlen a minősített játszóterek esetében.

A tervezési szakasz lezárásaként elkészítjük árajánlatunkat, amely tartalmazza a játékok árát, a szakszerű telepítés költségét, valamint a szállítási díjat, és amennyiben szükséges, az ütéscsillapítás kialakításának díját.

Az árajánlat elfogadás után kezdődhet is a munka! Minden eszközt nagy odafigyeléssel, kézzel készítünk, minőségi alapanyagokból, így tudjuk garantálni, hogy az elkészült játszótér ne csak szép, hanem tartós is legyen. Miközben asztalos csapatunk már az utolsó simításokat végzi a játékokon, elkezdődik a földterület előkészítése. Eltávolítjuk a zavaró, vagy mérgező növényeket, ha szükséges, a régi játékokat, előkészítjük a talajt az új játékok telepítésére, kialakítjuk a megfelelő esési teret azon játékoknál – például a hintáknál –, ahol ez előírás.

A játszótéri játékok telepítése során már a helyszínen végezzük a munkát. Beállítjuk a szükséges távolságokat, felszereljük a kiegészítőket, ha szükség van rá, a játékok lábait betonozzuk. A telepítés következő lépése az 1 méter feletti esésmagasságú játékoknál kötelező ütéscsillapítás kialakítása. A megfelelő alapozás után a munkálatokat a választott ütéscsillapító anyagnak (homok, gyöngykavics, faháncs, faapríték, gyöngykavics, gumilap) megfelelő módszerrel végezzük el.

És végül nincs más hátra, mint a bevizsgáltatás. Minden közterületi és közületi tulajdonú játszótéren elhelyezett játszóeszköznek rendelkeznie kell megfelelőségi tanúsítvánnyal és használatbavételi engedéllyel, amelynek megszerzése szintén a szolgáltatásunk része. Használatba vétel előtt felvesszük a kapcsolatot a GKM által kijelölt szervvel, amely bevizsgálja, ellenőrzi a játszóteret, hogy megfelel-e a biztonságossági követelményeknek. Az erről készült jegyzőkönyvet a telepítés után pár nappal már kézbe is kapjuk, majd átadjuk a megrendelő részére.

 
Közterületi játszótereinkről bővebb információt az alábbi linken talál:

Comments are closed