Játszóteret építünk és örömöt szerzünk

A jól végzett munka jutalma nekünk a valódi, ártatlan öröm az arcocskákon, amikor a gyerekek először találkoznak az új játszótérrel, otthon a kertben, vagy akár közterületen. Mert valódi ügyfeleink nem a felnőttek, hanem a gyerekek, munkánk során az ő visszajelzéseik számítanak leginkább. Ezért szeretjük már a felmérés során kikérdezni őket a vágyaikról, és nekünk is csiklandozó érzés, amikor aztán a telepítés során vigyázó szemek figyelemmel kísérik, hogyan készül el a hőn áhított játszóvár. Ilyenkor záporoznak a kérdések, csak győzzük megválaszolni őket!

Közintézmények esetén óriási élmény a gyerekek számára, amikor az iskola és óvoda játszótér építés befejeződik és a nyári szünet után először pillantják meg a gyerekek az új eszközöket. Ilyenkor a pedagógusok felsóhajtanak, mert tudják, nem lesz gondjuk azzal, hogy foglalják le a gyerekeket. Egy jó játszótér otthon és a parkban is kincset ér, de talán a közintézményekben a legfontosabb, hiszen a gyerekek jobban tudnak koncentrálni, kezelhetőbbek a foglalkozások során, ha a napi mozgásigényük ki van elégítve. Ráadásul télen, amikor már ötkor sötétedik, arra már nincs lehetőség, hogy iskola, óvoda után a szülők elégítsék ki ezt az igényt. Gyakorló anyukák, apukák tudják, hogy nekik is fontos, hogy a gyerekek napközben kimozogják magukat, mert így az elalvás is könnyebb lesz este.

A játszótérépítés egy bonyolult, sokrétű szakmai tudást igénylő mesterség, mi pedig szerencsések vagyunk, mert nem csak a munkánk, hanem a szenvedélyünk is. Amikor egy új játszóteret tervezünk, látjuk magunk előtt a gyerekeket, akik majd használni fogják. Ilyenkor a gyerekek bőrébe bújunk, magunk is kicsit gyermekké válunk megint. Az ő fejükkel gondolkodunk, hogy minél komplexebb, minél örömtelibb élményt nyújthassunk.

Általános tapasztalat, hogy a szülőknek, döntéshozóknak más szempontok fontosak, mint a „végfelhasználóinknak”. Jó példa erre, amikor egy folyton mászókázó kisfiúnak épített játszóvárból a szülők szerették volna kihagyni a mászófalat, mert azon már úgyis ügyes, inkább csúszdája és hintája legyen. Véletlenül, egy diszlexiaprevenciós vizsgálatnál derült ki, hogy a kisfiú azért mászókázik folyton, mert idegrendszeri lemaradása van, és a mozgásfejlődéséhez a mászásra van leginkább szüksége. Ezért tanácsoljuk azt a szülőknek, hogy mindig hallgassuk meg a gyermekek véleményét is, mert ők tudattalanul is azt a játszóeszközt választják, amire a leginkább szükségük van. És persze ami a legnagyobb örömet okozza nekik.

Miért fontos egy jó játszótér? Mert a boldog gyermekkorhoz hozzátartozik. Mert a nagy felfedezések, a gondtalan játék terepe. Mert szülőnek és gyermeknek egyaránt örömöt okoz. A felnőtteknek a nyugalom záloga, a gyermekeknek saját kis fantáziabirodalmuk, ahol a szabályokat ők írják.

Comments are closed