KÖZTERÜLETI JÁTÉKOK

KÖZTERÜLETI JÁTÉKOK
 

A magán kerti és a közterületi játszóterek építése sok tekintetben hasonlít egymásra:

  •  kell hozzá kreativitás, hogy a gyerekek szemével látva magunk elé képzeljük a mesebirodalmat, amit a játszótér testesít meg
  • elengedhetetlen a precizitás a faanyagok előkészítésekor, és a kornak megfelelő játszótér megtervezésekor
  • fontos a kézügyesség és a tapasztalat a rönkök összeépítésében, hiszen minden játékunk és bútorunk egyedi, kézzel készített és a helyszínen kerül összeszerelésre
  • és rugalmasság ahhoz, hogy a helyszínen látott körülményekhez szükség esetén tudjunk alkalmazkodni a játéktér kialakításakor

 Ugyanakkor vannak olyan pontok is, amelyek eltérnek a fenti két esetben: ilyen az ütéscsillapítás, a bevizsgáltatás vagy az előre meghatározott időpontokban történő karbantartás, amelyekre kötelező előírások vonatkoznak közterületi játszóterek esetén.

 

 Egy közterületi játszótér egy kis közösség napi találkozó helyévé válik, ahol nemcsak a gyerekek tanulják meg a szociális kapcsolatok fontosságát és gyakorolnak az életre, de szüleik is barátságokat kötnek vagy akár megmozgathatják izmaikat, amíg gyermekük játszik. Egy jól megtervezett játszótér a kötetlen és kellemes időtöltés színtere gyereknek és felnőttnek egyaránt. Épp ezért fontos nagy körültekintéssel eljárni már a tervezéskor valamint a gyerekjátékok, a parkbútorok és esetleg a kültéri fitness-gépek kiválasztásakor is.

 

A gyerekek korának megfelelő hintákkal, homokozókkal, mérleghintákkal, mászókákkal, egyensúlyozókkal, kötélpiramisokkal, csúszdás várakkal és mászó falas tornyokkal a srácok utazást tesznek a fantázia birodalmába, és anélkül, hogy észrevennék, fejlődik egyensúlyérzékük, nő önismeretük és önbecsülésük, színesedik képzelőerejük. Közben szüleik kényelmes kikapcsolódását szolgálják a padokkal és asztalokkal kialakított szülői pihenők vagy – azoknak, akik összekötik a kellemest a hasznossal – a napi testedzésre szolgáló kültéri sport-szigetek.

 

Az játszóterek tervezésekor az egyik kiemelt szempont a gyerekek biztonságának megőrzése, és a súlyos sérüléssel járó balesetek esélyének csökkentése. A leggyakrabban előforduló baleset az esés, zuhanás. Megfelelő ütéscsillapítás alkalmazásával a könnycseppek felszáradása után a kicsi újra csatlakozhat társaihoz. Minden körülmények között betartandó szabály, hogy az 1 m esésmagasságot meghaladó játékoknál kötelező az ütéscsillapító réteg kialakítása, ez alatt a magasság alatt erre a célra megfelelő a gyep is.

 

A közterületi játszóterek tervezésekor és kivitelezéskor már az első lépéseknél tisztában kell lenni azzal, hogy minden közterületi és közületi tulajdonú játszótéren elhelyezett játszóeszköznek rendelkeznie kell megfelelőségi tanúsítvánnyal vagy gyártói megfelelőségi nyilatkozattal és használatbavételi engedéllyel. A tulajdonosnak a használatba vétel előtt kell ellenőriztetni a játékokat és jegyzőkönyvvel kell rendelkeznie arról, hogy a biztonságossági követelményeknek teljes körűen megfeleltek.

 

Cégünk több éves tapasztalattal a háta mögött tud segítséget nyújtani az elképzelt játszótér komplett kivitelezésében az első gondolattól, a helyszíni felmérésen, a földterület előkészítésén és a szükséges földmunkák elvégzésén, a kiválasztott játszótéri eszközök, parkbútorok telepítésén és a szükséges ütéscsillapításon át egészen az átadást megelőző bevizsgáltatásig. Ön megálmodja, mi maradéktalanul megvalósítjuk!

 

 

Comments are closed