Megelőzhető? Igen, karbantartással!

Megelőzhető? Igen, karbantartással!
 

 

A téli időszak a játszótereket sem kíméli. Közterületi játszóterek esetében a törvény, magánkerti játszóterek esetében a saját érdek az, ami indokolja, hogy szezon előtt tüzetesen is átvizsgáljuk, és szükség esetén karbantartsuk az eszközöket.

 

A játszótereken csak olyan játékeszközök kerülhetnek telepítésre, melyek az MSZ EN 1176 és MSZ EN 1177 szabvány, valamint a 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet előírásainak megfelelnek.

Mivel a játszóterek nagyfokú igénybevételnek és az időjárás szeszélyének is ki vannak téve ezért folyamatos karbantartást igényelnek. A közterületeken valamint köznevelési intézmények területén elhelyezett játszóterek karbantartása minden esetben a tulajdonos feladata, és nagyon szigorú előírásoknak és szabályoknak kell megfelelni, ami érthető, hiszen a napi használat és az esetleges szándékos károkozás miatt is előfordulhat állagromlás vagy rongálódás, ami baleset forrásává válhat.

 

Javasolt a játszótér tulajdonosának vagy megbízottjának havonta egyszer ellenőrizni a játékok működőképességét, átvizsgálni a fafelületek épségét, hogy például a természetes repedésekből adódóan nincs-e beszorulási veszély. Évente szükséges egy főellenőrzést is tartani, amely során az eszközök, a felületek valamint az alapozás állapotát kell felmérni. Mivel a játszóterek egész évben ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, ellenőrizni kell az ebből adódó elhasználódásokat is; korhadás, penészedés, korrózió, repedés, eldeformálódás-, amelyek veszélyeztetik az eszköz biztonságos használatát. Nem szabad elfeledkezni a betonozás szintjében történő állapotvizsgálatról sem, hiszen az esetlegesen megálló víz kihatással lehet a fa szerkezetére és rothadásához vezethet. A fa felületének ellenőrzése is rendkívül fontos, évente ajánlott az eszközök átfestése. Ezen kívül érdemes figyelmet fordítani a szálkamentességre, valamint az ütéscsillapító átvizsgálására, illetve a homokozóban lévő homok cseréjére is.

 

Négyévente a jogszabályoknak megfelelően köteles az üzemeltető az ellenőrzést államilag akkreditált, kijelölt szervezettel elvégeztetni, aki jegyzőkönyvet készít a felülvizsgálatról. Minden esetben a meghibásodott vagy sérül részek javítását, cseréjét szakembernek kell elvégezni.

 

Az általunk készített játszótereket minden esetben ellenőrzési és karbantartási útmutatóval adjuk ki, valamint cégünk – karbantartási szerződés mellett – vállalja az éves karbantartást és a jogszabályban előírt felülvizsgálatok lebonyolítását is.

 

Comments are closed