MIÉRT JÓ A SZÍJÁCSMENTES FAANYAG?

Játszótér építéseMIÉRT JÓ A SZÍJÁCSMENTES ALAPANYAG?
Mik a szíjácsmentes faanyag előnyei? Segítünk!

Az elmúlt években rengeteg játszóvárat gyártottunk és rengeteg játszóteret építettünk. Hatalmas tapasztalatra tettünk szert a faanyagok viselkedését, használhatóságát hibáit tekintve. Folyamatosan arra törekszünk, hogy a lehető legjobb minőségű, legtartósabb és legszebb faanyagot használjuk fel az eszközeink gyártása során. 

 

Éppen ezért az utóbbi időben folyamatosan állunk át a szijácsmentes faanyag használatára (közterületre már csak ebből az anyagból dolgozunk) és ezzel a rövid leírással szeretnénk megrendelőinknek is egyértelművé tenni, hogy miért érdemes ezt a faanyagot választani.
 
 
 Fa keresztmetszet - rönkfa játék
 Az itt látható metszeten látszik az akácfa belseje. A sötétebb belső rész a geszt, amely a fa elhalt része és ez a rész teszi az akácot igazán értékessé. Ebben az elhalt részben tartósító anyagok halmozódnak fel, mint a lingnin, de tartalmaz még csersavat, fagumit és festékanyagokat is.
A világosabb rész a szíjács, amely a geszt és a háncs között helyzekedik el és a feladata, hogy a vízellátást és a tápanyagellátást biztosítsa a fában. Ez a fa legfiatalabb része és a kivágás után ez lesz a fa legkönnyebben lebomló része is.
Felhasználás szempontjából a szíjács sokkal értéktelenebb mint a geszt, a geszt élettartama 10szerese a szíjácsnak.
A szíjácsban még nem halmozódtak fel azok az anyagok amelyek a gesztben, így ez a rész nem annyira szilárd és a farontó bogarak is szívesebben támadják meg, mint a kemény gesztet.
 
A szíjácsmentes faanyag nem igényel felültkezelést, éppen ezért akár bio játszótér is készíthető általa. A több éves használat után egészen nyugodtan el is égethető, semmilyen környezetszennyező tulajdonsága nincs.
Természetesen ha valaki ragaszkodik a színhez akkor festeni is lehet és a geszten sokkal jobban megtapadnak a felületkezelő anyagok mint a szíjácson.
Save
Save
Save
Save

Comments are closed