Tipikus hibák játszótérrendeléskor

Te ezek közül melyik tipikus hibát fogod elkövetni játszótérrendeléskor???
Játszótér építéseAmikor megszületik az elhatározás, hogy csemeténknek játszóteret rendeljünk a kertünkbe, akkor szeretnénk a lehető legobban dönteni, hiszen a gyermekünkről van szó. Az otthoni játszótér azon túl, hogy a kicsik szórakozását szolgálja, biztonságos kell legyen, időtálló és lehetőleg szép, hogy azért mutasson is a kertben.Mi most segítünk elkerülni a leggyakoribb hibákat..
 

1. Lehetőleg legyen minél olcsóbb!

 

Olcsó húsnak híg a leve… vagy élhetnék egy másik közhellyel is – Van, hogy a drágább az olcsóbb. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a szülők sajnos hajlamosak beleesni ebbe a hibába, hiszen amikor például egy új, frissen elkészült ház kertjébe kerül a játék már igencsak kikölteztek és szeretnék a lehető legolcsóbban megúszni az utolsó kerti kiadást – a játszótér építését. Ilyenkor szokott az történni, hogy vagy választanak egy olyan céget aki azt ígéri, hogy a másik cégek által ajánlott ár töredékéért megépíti, bármit is szeretnének, vagy válaszjták a felajánlkozó Józsi bácsit a szomszédból aki azt mondja, minek fizetnének érte annyit, hát ezt ő is összedobja egy hét alatt a negyedéért. Elkerülendő a későbbi bosszzúságokat, mielőtt a legolcsóbbat választjuk érdemes informálódni a következőkről:

 • garancia hossza
 • telepítés ideje – nem biztos, hogy jó választás az a vállalkozó aki holnapra igéri
 • telepítés hossza  – Józsi bácsi esetében ez lehet akár 2 hét is
 • felhasznált faanyag – puha vagy kemény?
 • le van-e a faanyag csiszolva, hogy ne sértse fel a gyerkeket játszás közben?
 • kézzel készül termékről van-e szó vagy gyártósoron készülő tömegcikkről?
 • a fa kezelése mivel történik?
 • mekkora tapasztalata van a játszóterek építésében a vállalkozónak?
 • rendelkezik-e tudással a játszóterekre vonatkozó aktuális szabványokról?
 • számlaképes-e az illető
Nem állítjuk, hogy olcsón nem lehet jó szakembert találni, de mint tudjuk, a minőséget meg kell fizetni!!!
 
2. Megrendelem, leveszik a polcról, holnapra itt is van!
 

Többször előfordul, hogy azzal hív fel minket egy apuka (vagy anyuka, de ez ritkább), hogy holnap van a gyerek születésnapja és mindegy mi van polcon, de vigyük. A lényeg, hogy holnapra legyen ott. Na, ez az, ami kivitelezhetetlen! Illetve kivitelezhető, azokban az esetekben, amikor a szülő egy gyártósoron készült előre csomagolt játszóteret kíván vásárolni. Ezzel több gond is adódik egyszerre:

  • miután hazaviszi Apuka akkor döbben rá, hogy komolyabb lesz összeszerelni, mint egy „kék-sárga” konyhát
  • amennyiben kapják (vagy kérik) mellé a telepítést is, bizonyára nem lesz meg holnapra a gyerek szülinapjára
  • ezek általában külföldi termékek – miért ne válasszunk valami magyart inkább?
  • az előre legyártott termékek silány, többnyire fenyő alapanyagból készülnek, ami néhány év alatt tönkre megy
  • ezeket minden esetben rögzíteni – betonozni kell, mert annyira könnyűek, hogy elfújja őket a szél

Javasoljuk, hogy ha játszóteret szeretnének a kertbe (a gyerek születésnapjára) akkor előre érdemes gondolkodni, és nem egy-két nappal a nagy esemény ellőttre tervezni a megrendelést. Azok a gyártók, akik kézzel dolgoznak, nem tartanak raktáron kész termékeket, hiszen ennek pontosan az a lényege, hogy az igényeket figyelembe véve, a gyerkőc és a család szempontjai szerint egy teljesen egyedi, a kert méreteihez igazodó játszóvár készüljön. A jó munkához pedig – mint tudjuk – idő kell! Azok a szülők, akik előre gondolkodnak, biztosak lehetnek benne, hogy „színre-szagra” olyan játszóteret fognak tudni ajándékozni gyermeküknek amilyet megálmodtak. Tehát érdemes már egy-két hónappal a szülinap vagy a tervezett vásárlás előtt informálódni, már csak azért is, mert általában a főszezonban (Húsvéttól kezdődően) nagyon nagy a hajtás a játszótér gyártók háza táján, viszont egy jó időben megrendelt (akár télen tavaszra) játékra komoly kedvezményeket lehet kapni.

 

3. Ne repedjen, mert akkor biztosan nem bírja a strapát!

 

Amikor valaki már eleve úgy hív fel minket, hogy ő olyan fából szeretné a jászóvárat vagy a kerti bútort, ami nem reped, akkor mi erre a következőt szoktuk mondani: Kétféle fa van; a repedt fa, és ami repedni fog! 🙂

Sokan azt gondolják, hogy ha a fa megreped, akkor már nem fogja bírni az igénybevételt, onnan egyenes út vezet a széthasadáshoz és a játék összedőléséhez. Ez bizony nem így van.

Az akác (amivel mi is dolgozunk) egy nagyon kemény fa. Nedvességtartalma, élő faként is csak 35-40%, ami nagyon alacsonynak számít a hasonlóan kemény fák között, mint mondjuk a bükk vagy a tölgy, amelyek akár 73-79%-os nedvességtartalommal is bírnak. Éppen ezért az akác zsugorodása elhanyagolható, viszont a gyors növekedés miatt nagy feszültség van benne, ami okozója a rajta keletkező repedéseknek. Na de elég a szakmázásból…

A lényeg, ha az akácrönkök megrepednek, attól még nem fognak széthullani darabokra. Ujjnyi repedésekkel is ugyanolyan strapabíró marad és nem kell attól tartani, hogy ezért esetleg összedől a szeretett játszótér. Sokkal jobban meg lehet bízni egy repedt akác játszótérben, mint egy kevésbé repedt, fenyő játékban, mert az viszont puha és korhadni fog, ami akár belülről (láthatatlanul) fogja tönkretenni a kívülről hibátlannak gondolt oszlopokat.

Vannak még alternatív megoldások, amennyiben nem ragaszkodunk a rusztikus rönk hatáshoz. Aki szeretne és tud is mélyen a pénztárcájába nyúlni, annak fenn áll a lehetőség, hogy ragasztott, hossztoldott faanyagot válasszon vagy körmart, szijácsmentes akácot.

  • A ragasztott, hossztoldott faanyag általában fenyő, ami lehet luc-, erdei- vagy vörös fenyő, melyek közül a vörösfenyő a legjobb és a legdrágább. Ez a faanyag általában tényleg nem reped, viszont szögletes gerenda és nem rönk forma, tehát egy letisztultabb hatást lehet vele elérni.
  • A körmart akácban pedig az a jó, hogy a szijács le van szedve és csak az erősebb geszt rész marad meg. Ez a faanyag szintén kevésbé reped, ez már rönk forma, viszont teljesen egyenes, kicsit olyan hatása van, mint egy fenyő rönknek.

Mint ahogy korábban utaltam rá, ezek a faanyagok sokkal drágábbak, mint a sima akác rönkök, viszont szinte garandált, hogy ujjnyi repedések nem lesznek rajtuk, maximum hajszálrepedések. Ha pedig valaki abszolút nem tud megbarátkozni azzal, hogy a faanyag valószínűleg repedni fog, és kezelést igényel akkor annak azt javasoljuk, hogy válasszon műanyag, vagy fém játékokat 😉

 

 

Comments are closed