Miért éri meg egy saját játszótér?

saját játszótérEgy saját játszótér mindenkinek nagy élmény! Az egyszeri anyagi beruházással szemben csak előnyei vannak, nem csak a gyerek, hanem a szülő számára is. A szakemberek szerint sokszor többet adunk a gyermekeinknek, ha hagyjuk őket szaladgálni, mozogni, mint ha a szorgalmi házi feladatokat is megcsináltatjuk velük. Használjunk ki minden alkalmat a mozgásra, nem kell ennek mindenképp szervezett (és fizetett) foglalkozásnak lenni, a legkézenfekvőbb megoldás a játszótér. A szabad levegőn való mozgás előnyeit nem kell hosszan ecsetelni, hiszen utána jobban alszik a gyerkőc, javul az étvágya, és kiegyensúlyozottabb is lesz.

Játszóterezés közben a gyerekek számtalan területen fejlődnek. A hintázásnak köszönhetően például elsajátítják a téri tájékozódást, emellett fejlődnek az izmaik és megtanulják koordinálni azokat. Ennek következtében alakul ki a finommotorika, amelynek jó működése az írástanulás elengedhetetlen feltétele. A csúszdán való lecsúszás a mélység és a magasság észlelésével segíti a téri tájékozódást, a lent- fent, jobbra-balra viszonyfogalmak kialakulását, amelyek az írás-olvasás megtanulásához szükségesek. saját játszótér

A mászókák, mászófalak rendkívül sokoldalú fejlesztő eszközök. A mászás során előre meg kell tervezni a mozgást, ami jó hatással van a logikai gondolkodásra. Javul az egyensúly, pontosodik a szem-kéz, szem-láb koordináció, de javítja az észlelést, a figyelmet, segíti az idegrendszer érését. A homokozóban való játék a tapintás révén fejleszti a taktilis észlelést, ami kihatással van a későbbi társas kapcsolatokra, de még a matematikai gondolkodás fejlődésére is.

saját játszótérEgy gyermek számára a kert a fantázia birodalma. Lovagvár a kert végében, amelyet a képzeletbeli gaz ellenfél megrohamoz, és csak a hős várkapitány mentheti meg a családot. Vagy Csipkerózsika kastélya, ahol a hercegnő hős megmentőjére vár. A számtalan mozgáslehetőség mellett kerti váraink szerepjátékok állandó kellékei is, amelyekkel minden gyermek kiélheti gazdag fantáziáját. Ha pedig már unatkozik egyedül, akkor hívjuk át a barátokat, mert velük még szórakoztatóbb kalózhajósat játszani a nagy játszóvárban, vagy berendezni a kis tornyot hercegnős kastélynak.

Egy saját játszóvárnak megvan az az előnye is, hogy csupa olyan játékot tartalmaz, amelyet csemetéinkkel együtt mi válogatunk össze, tetszés szerint, ahogy Ördög Nóriék is tették. A Design by Heart játszóvár azóta is nagy kedvenc  a Nánási gyerekeknél, imádnak közösen hintázni a nagy fészekhintában, vagy elbújni a szülők elől a zárható kuckójukban!

 

 

Comments are closed