LUMI: a jövő játszótere számtalan lehetőséggel

Képzeljünk el egy olyan játszóteret, amely energiát termel! Azt hihetnénk, hogy ez egy sci-fi filmbe illő ötlet, pedig nem kell nagyon messzire menni, hogy a saját szemünkkel láthassunk egy működő, teljes mértékben zöld energiát termelő játékokból álló játszóteret. Bulgáriában, Várnában már több LUMI projekt is elkészült, de Amszterdamban is található ilyen gyerekmágnes. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a közösségi teret megtöltik innovatív LUMI játékokkal, amelyek környezetbarát energiával világítanak, ugyanakkor ez az energia számtalan egyéb célra is felhasználható.

A LUMI játékok felszereltsége bővíthető beépített hangszórókkal, így zenét is le tudnak játszani. Nem kell hozzá más, csak egy okostelefon, bloetooth kapcsolat, és máris szól a zene a játszón. Akár mindegyik játékon külön, mintha egy utcazene-fesztiválon lennénk. De nem csak a játszótér használói tudják irányítani a játékokat: a gyerekek által megtermelt energiával akár szökőkutat is vezérelhet az üzemeltető. Ugye, mennyire menő egy vízibalett? És ha a víz a mozgás ütemére fröcsköl, az még inkább arra készteti a gyerekeket, hogy többet rugózzanak a játékkal, ergo többet mozognak.

Innovatív Lumi

Az innovatív LUMI játékok egyik előnye, a számtalan másik mellett, hogy rengeteg lehetőség rejlik bennük. Hollandia nem véletlenül a környezetvédelem élharcosa: Amszterdamban a zöld energiát termelő LUMI játszóteret bevették a város smartcity projektjébe is. Egy applikációt fejlesztettek rá, amely bárki által, ingyenesen letölthető, és nem titkolt célja az, hogy a gyerekek többet mozogjanak a szabadban. Ez a mobilalkalmazás lényegében egy játék, amelyben a gyerekek egymással versenyeznek a rugós játékokon való mozgással megtermelt energia segítségével. Minél többet játszanak, annál több pontot gyűjtenek. Az applikációnak létezik egy virtuális valóság része is, amelyben különböző rajzfilmkarakterek ösztönzik mozgásra a gyerekeket. Nem nehéz elképzelni, hogy a mai, elektronikus kütyük által meghatározott világban a gyerekek mekkora kedvvel játszanak egy ilyen játszótéren, amely teljes mértékben az ő igényeikre van szabva.

A LUMInak a játékok mellett egyéb innovatív eszközei is vannak. A padok a felnőttek számára lettek kitalálva, egyrészt, hogy a szülőket is motiválják a játszótér-látogatásra, másrészt, hogy ők se maradjanak ki a LUMI játékok által nyújtott újszerű élményekből. A padok ringatózással termelnek energiát, amelyet természetesen elsősorban világításra használnak fel, de nem ez az egyetlen technikai megoldás itt sem. Egy pad által, pontosabban a beépített generátor által fejlesztett áram felhasználható wifierősítésre vagy elektronikus eszközök töltésére, ha esetleg valakinek épp a parkban merülne le a mobilja.

Lumi köztéri pad

A LUMI játékok működési elvéről, az elérhető választékról bővebben itt és itt olvashat.

Comments are closed